Nieuwsbrief ICTijn - januari 2018

Deze e-mail bevat afbeeldingen. Als deze niet zichtbaar zijn, bekijk dan deze mail in de browser..
 
ICTijn logo

 Nieuwsbrief januari 2018

 

Nieuw jaar

 

Allereerst wens ik iedereen nog een goed en gezond 2018!

Een nieuw jaar beginnen we vaak met goede voornemens. Dat is bij mij niet anders. Ik neem mij voor u ook dit jaar weer de beste zorg te leveren voor al uw digitale apparaten. Pc's, tv's, telefoons, tablets, smartphones, printers, domotica, koelkasten...

Het uurtarief wordt niet gewijzigd, net als vorig jaar. Dus ook in 2018 blijft het uurtarief 56 euro per uur. De voorrijkosten worden nog steeds niet in rekening gebracht, maar het eerste uur wel volledig. Daarna per aangevangen kwartier. 

2018 Happy New Year
 
 

Ik back-up, jij back-upt, wij back-uppen!

 

Steeds vaker word ik in mijn dagelijks werk geconfronteerd met gegevens die verloren zijn gegaan. Foto's, e-mails, documenten, financiële gegevens en andere waardevolle en onvervangbare informatie. Totdat het jezelf overkomt sta je niet graag stil bij de gevolgen van verlies van dergelijke data.

We willen er niet graag aan herinnerd worden, maar elk opslaggeheugen kan defect raken of anderszins verloren gaan.  Technisch falen, verlies of diefstal, brand, waterschade, malware zoals gijzelvirussen en menselijke fouten. Het komt allemaal voor en vaker dan je denkt helaas. 

Het kan daarom niet vaak genoeg herhaald worden: back-uppen is belangrijk. Het hoort er gewoon bij.

Een goede back-up wordt volledig automatisch gemaakt zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. Anders ligt de menselijke vergeetachtigheid weer op de loer.  

Een back-up kan op verschillende manieren georganiseerd worden. Dit is sterk afhankelijk van het soort gegevens, de hoeveelheid en het belang. Vaak kan gebruik gemaakt worden van cloudback-up die door Microsoft, Apple of Google wordt aangeboden. Ik adviseer u met plezier over de mogelijkheden en welke vorm het beste bij uw situatie past. 

Cloud back-up

Tenslotte een belangrijke tip. Om een back-up veilig te stellen voor ransomeware zoals gijzelvirussen is het belangrijk dat het back-upmedium niet permanent aan de computer is aangesloten of enkel via een wachtwoord is beveiligd.

 
 

Wachtwoorden... Al die wachtwoorden...

 

Ze zijn lastig maar noodzakelijk voor de beveiliging van alle moderne online (en offline) digitale accounts en apparaten. Deze leveren vaak nieuwe en gemakkelijke mogelijkheden op. Maar de onlosmakelijk daaraan verbonden ‘sleutel’ voor de toegang is voor veel mensen juist helemaal níet gemakkelijk!

Een groot verschil tussen fysieke sleutels en wachtwoorden is echter dat een dief de sleutel bijvoorbeeld moet stelen en bovendien bij het slot kunnen, terwijl een wachtwoord ook op een willekeurige plaats op de wereld kan worden geraden en van daaruit ook het slot kan worden geopend. En juist daarom zijn veilige wachtwoorden erg belangrijk.

Geboortedatums, trouwdatums, namen van huisdieren en familie en opeenvolgende reeksen (12345/abcd/qwerty) en dergelijke zijn door hackers die de hele dag niets anders doen gemakkelijk te raden. Op mijn webpagina over wachtwoorden treft u nog meer informatie aan over wat wel en niet veilig is.

LastPass logo

Een wachtwoord is veilig als het vooral lang is en niet gemakkelijk te raden en bij voorkeur uniek. Maar deze eisen maken het voor mensen ook erg lastig om dit te onthouden en te gebruiken. sj2lwM3Sox$AL%9!q3WI is een veilig wachtwoord. Maar onthoud dit maar eens… En typen…

Gelukkig zijn er hulpmiddelen voor het onthouden van wachtwoorden. Een schriftje kan al handig zijn, maar is nog geen oplossing voor het intypen. Daar zijn verschillende hulpprogramma’s voor op computer, tablet of smartphone. Die slaan wachtwoorden versleuteld op, herkennen de plaats waar een wachtwoord kan worden ingevuld en doen dat desgewenst automatisch.

LastPass, Keepass, Dashlane, 1Pass zijn bekende hulpprogramma’s. Ik heb goede ervaringen met LastPass en gebruik dat zelf ook. Ik kan u assisteren bij het kiezen, installeren en in gebruik nemen van een handig en veilig hulpprogramma voor het gemakkelijk gebruiken van veilige wachtwoorden en kom hiervoor graag bij u thuis.

 
 

Wist u dat ...

 

...diverse media recent berichtten over problemen met de beveiliging van bepaalde processoren. Het gaat om bepaalde commando's waarmee de processor het geheugen aanspreekt waardoor in theorie aanvallers door middel van speciale software instructies kunnen geven die niet door beveiligingssoftware kan worden gedetecteerd. De  kans dat dit door criminelen zal worden gebruikt is vooralsnog klein en vooral van toepassing op grote bedrijfscomputers.

...u met ScanCircle een gratis computerscan kunt doen die snel een beeld geeft van de staat van uw pc? Via de servicepagina van mijn website kunt u eenvoudig doorklikken om de scan te starten. 

...ICTijn ook inkt- en tonercartridges kan leveren? En ook randapparatuur zoals printers, beeldschermen, WiFi-routers en dergelijke.  En ook huisautomatisering cq domotica, smartphones, enzovoort enzovoort, enzovoort...

ICTijn, dát helpt!

 
 
Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen? Klik dan hier.
Powered by AcyMailing