Nieuwsbrief ICTijn - juni 2016

Deze e-mail bevat afbeeldingen. Als deze niet zichtbaar zijn, bekijk dan deze mail in de browser..
 
ICTijn logo

 Nieuwsbrief juni 2016

In deze nieuwsbrief twee belangrijke mededelingen

 

Microsoft stopt ondersteuning Windows Live Mail

 

Microsoft stopt met de ondersteuning van het gebruik van Microsoft-accounts in Windows Live Mail (WLM). De synchronisatietechnologieën die door het nieuwe Outlo‍ok‍.‍com worden gebruikt, worden niet ondersteund door Windows Live Mail 2012. Wanneer eind juni het upgraden van de accounts begint, kunt u niet langer e-mail verzenden of ontvangen die naar uw Microsoft-account is verzonden in WLM.

U kunt uw Microsoft-account natuurlijk altijd via een webbrowser blijven gebruiken en u blijft toegang houden tot al uw huidige gegevens zoals die nu op uw pc staan in het programma WLM. Vanaf 30 juni kunt u echter geen berichten meer verzenden of ontvangen in WLM. 

Als u momenteel Windows Live Mail 2012 gebruikt, raad ik u aan zo snel mogelijk een ander e-mailprogramma te gaan gebruiken. Mozilla Thunderbird is een e-mailprogramma dat erg lijkt op WLM. Ook kan Thunderbird uw oude berichten importeren. Een ander alternatief is de Mail-app die is geïntegreerd in Windows 8.1 en Windows 10. U kunt ook Outlook 2016 gebruiken.

Zorg dat u vóór 30 juni 2016 actie onderneemt, want dan begint Microsoft met het upgraden van de accounts die momenteel de toepassing Windows Live Mail 2012 gebruiken.

WLM blijft met andere e-mailaccounts normaal werken. Hebt u dus een e-mailadres dat eindigt op bijv. xs4all.nl, kpnmail.nl, hetnet.nl, upcmail.nl of ziggo.nl dan blijft WLM dus wel gewoon werken. Wel dient u zich te realiseren dat er geen (beveiligings)updates meer zullen worden uitgebracht. 

In de afbeelding hieronder kunt u zien dat een Microsoft e-mailadres eindigt op:

WLM stopt ondersteuning Microsoft-accounts

 
 

Advies: Upgraden naar Windows 10!

 

In de vorige twee nieuwsbrieven heb ik u aangeraden te wachten met de upgrade naar Windows 10 in verband met kinderziektes. Inmiddels zijn er een aantal updates geweest die de kinderziektes hebben aangepakt. De 'Anniversary-update' die later deze zomer uitkomt, strijkt de laatste plooien glad. De weg is dus vrij voor de uitgestelde upgrade.

Particuliere gebruikers van Windows 7 en Windows 8.1 kunnen tot 29 juli 2016 zonder licentiekosten upgraden naar Windows 10. Ik raad u dan ook aan dat nu te (laten) doen. Upgraden na 29 juli betekent namelijk dat u ruim honderd euro licentiekosten moet betalen.

Inmiddels heb ik veel ervaring opgedaan met upgraden naar Windows 10. Ik heb een 'protocol' gemaakt (zie afbeelding) zodat een upgrade veilig en gestructureerd verloopt. Wilt u de upgrade zelf uitvoeren dan kunt u ook gebruikmaken van deze aandachtspunten. Houdt u er rekening mee dat het hele upgradeproces afhankelijk van de snelheid van uw pc wel 4 uur kan duren inclusief alle voor- en nabewerking. 

Werkplaatsnotitie W10 upgrade

Wilt u de upgrade liever door mij laten uitvoeren dan verneem ik dat graag van u, bij voorkeur via e-mail. Een Windows 10 upgrade zal ik in principe in de werkplaats uitvoeren in verband met de wachttijd. Tijdens het upgradeproces zal de pc 2x langdurig bezig zijn zonder dat interactie nodig is. In de werkplaats kan ik ondertussen andere dingen doen en zo bespaar ik u onnodige kosten. Reken op ruim 2 werkuren.

Voor pc's van 4,5 jaar en ouder adviseer ik naast de upgrade naar Windows 10 een nieuwe harde schijf te plaatsen. Een harde schijf bestaat uit een draaiende magnetische schijf met een precair mechaniek. Dat mechaniek is kwetsbaar en slijt en het magnetisch materiaal wordt zwakker. Samen zorgen deze eigenschappen er voor dat een harde schijf een betrouwbare levensduur heeft van ongeveer 5 jaar. De harddisk zal steeds trager gaan werken en de kans op een crash neemt toe. Mijn advies is om als vervanging een SSD te monteren.

SSD staat voor SolidStateDisk en is een nieuw type 'harde schijf' dat enkel uit chips bestaat. SSD's zijn niet mechanisch kwetsbaar en hebben ook geen last van veroudering zoals bij magnetisch materiaal. SSD's zijn daarnaast zeer veel sneller dan een 'ouderwetse' harde schijf waardoor een pc erg prettig en vlot wordt. Aanvankelijk was de prijs van een SSD niet economisch haalbaar voor consumenten. Inmiddels zijn SSD's in prijs gezakt tot normale prijzen zoals die ook voor harde schijven gelden.

Samen met de upgrade naar W10 betekent dat dat een pc een tweede leven tegemoet gaat tegen véél minder kosten dan een nieuw apparaat. Mijn advies voor pc's van ongeveer 4 tot 6 jaar oud is daarom het vervangen van de harde schijf door een SSD. Dit komt uw portemonnee én het milieu ten goede.

Meer informatie over de upgrade naar Windows 10 vindt u hier.

 
 

Wist u dat ...

 

...u met ScanCircle een gratis computerscan kunt doen die snel een beeld geeft van de staat van uw pc? Handig om bij een upgrade naar Windows 10 te gebruiken.

Via de servicepagina van mijn website kunt u eenvoudig doorklikken om de scan te starten.

...ICTijn tijdens de zomervakantie vanaf 15 juli minder goed bereikbaar is en geen service aan huis kan bieden. Vanaf 2 augustus help ik u weer graag. 

Blijft u alert op virussen en phishing? Ongewone e-mails? Weg er mee! 

Ik wens u fijne zomermaanden!

ICTijn, dát helpt!

 
 
Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen? Klik dan hier.
Powered by AcyMailing