Nieuwsbrief ICTijn - maart 2016

Deze e-mail bevat afbeeldingen. Als deze niet zichtbaar zijn, bekijk dan deze mail in de browser..
 
ICTijn logo

 Nieuwsbrief maart 2016

In deze nieuwsbrief een tweetal belangrijke waarschuwingen

 

Windows 10

 

In januari zond ik u een nieuwsbrief met het advies te wachten met de upgrade naar Windows 10 tot later dit voorjaar. In april wordt nog een grote update verwacht en daarom adviseer ik nog steeds te wachten met de upgrade. Windows 10 is op zich een goed besturingssysteem dat beter, sneller en veiliger is dan zijn voorgangers. Het is de onvoorbereide upgrade die problemen kan veroorzaken. 

Inmiddels heeft Microsoft besloten om de optionele upgrade naar Windows 10 als aanbevolen update voor Windows 7 en 8.1 te presenteren. Het gevolg is dat u een melding in beeld krijgt zonder een knop om te annuleren. U kunt wel op het rode knopje rechts bovenin klikken. U sluit het upgrade venster dus met het bekende kruisje. Windows zal echter dit venster op een later moment opnieuw tonen.

Binnenkort leest u op de website hoe u de upgrade zelf veilig kunt uitvoeren of als u dit niet wenst, hoe u de upgrade naar Windows 10 kunt uitschakelen. Graag assisteer ik u - nu of later - bij een probleemloze upgrade naar Windows 10.

Microsoft pusht Windows 10 upgrade
 
 

Ransomware

 

Er is al veel over gepubliceerd; Ransomware. Dat is een chantagemethode op internet door middel van malware. Letterlijk vertaald betekent ransom: losgeld. Ransomware is een programma dat een computer blokkeert en bestanden versleuteld en vervolgens van de gebruiker geld vraagt om de computer weer te 'bevrijden'.

Aanvankelijk richtten de criminelen zich op bedrijven, maar inmiddels zijn ook particulieren steeds vaker slachtoffer.

De criminelen zenden een e-mail met een aanmaning of betalingsherinnering en als bijlage een zip-bestand. Dit lijkt een factuur, maar is een cryptografisch programma verpakt in een zip-bestand. Er wordt u dan ook gevraagd om het bestand uit te voeren. Doet dit dus niet!  

Als u dit doet verschijnt weliswaar een goed nagemaakte valse factuur, maar ondertussen gaat het programma ongemerkt aan de slag om een aantal belangrijke functies van uw pc uit te schakelen en al uw belangrijke bestanden te versleutelen.

Niet alleen documenten worden versleuteld, maar ook foto's en e-mail. U merkt hier niets van totdat u onderstaande afbeelding ziet.

Ransomeware

Zonder dat u betaalt is er geen weg terug, tenzij u een goede back-up hebt. De back-up mag ook niet aan uw computer gekoppeld zijn tijdens de versleuteling, want anders wordt die ook versleuteld.

De meeste antivirus programma's zijn op dit moment helaas nog niet in staat deze aanvalsvorm te bestrijden.

Laat u dus niet verleiden tot het openen van zip-bijlagen en al helemaal niet tot het uitvoeren van een onbekend programma. 

 
 

Wist u dat ...

 

...Google heeft aangekondigd te stoppen met de ontwikkeling en ondersteuning van Picasa. Het uitstekende programma voor foto-beheer en -bewerkingen wordt door veel mensen gebruikt. Google biedt als alternatief de webapplicatie Google Photo's. Ook handig, maar toch heel anders.
Als u nu Picasa gebruikt  zal het gewoon blijven werken, maar het zal langzaam steeds verder verouderen.

...u met ScanCircle een gratis computerscan kunt doen die snel een beeld geeft van de staat van uw pc? Via de servicepagina van mijn website kunt u eenvoudig doorklikken om de scan te starten. 

...ICTijn tijdens de paasvakantie vanaf 26 maart minder goed bereikbaar is en geen service aan huis kan bieden. Vanaf 5 april help ik u weer graag. 

ICTijn, dát helpt!

 
 
Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen? Klik dan hier.
Powered by AcyMailing